Przepis na ok. 10-12 naleśników:
1 szkl. puree z dyni
200 g twarożku
2-3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki imbiru
sok z połowy cytryny
skórka z pomarańczy
opcjonalnie: bułka tarta
Ciasto na naleśniki: jak tutaj:http://www.blogger.com/blogger.g?
blogID=5448003697261167910#editor/target=post;postID=8549719012727974635;onPublishedMenu=template;onClosedMenu=template;postNum=86;src=postname
Dynie obrać, drobno posiekać, ugotować na niewielkiej ilości wody, poczekać aż puree będzie gęste. Zmieszać dynie z twarożkiem i skórką z pomarańczy.
Miód zmieszać z imbirem i sokiem z cytryny- podgrzać na małym ogniu żeby zgęstniało. Połączyć rozpuszczony miód z twarożkiem i dynią. Gdyby konsystencja farszu była zbyt rzadka można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Na usmażone naleśniki nałożyć farsz- smacznego!!
Pyszności, takie z dynią na pewno będę w tym sezonie robić, a dziś miałam z serkiem jabłkowym z rodzynkami(znalazłam w lidlu), mniam :)
OdpowiedzUsuń