piątek, 12 lipca 2013

Tarta z porami i kiełbaską


30 dag mąki
15 dag masła
3 jajka
2-3 łyżki zimnej wody
2 pory
2 kawałki kiełbasy
150 ml jogurtu
tymianek, papryka ostra, sól, pieprz


Mąkę posiekać z masłem. Dodać wodę, 1 jajko i sól, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i chłodzić ją 30 min w lodówce.
W tym czasie, pory umyć, odciąć zielone części, posiekać w krążki i sparzyć wrzątkiem przez ok. 5 min.
Kiełbasę posiekać i przysmażyć na na patelni (nie używamy dodatkowego tłuszczu, a wytapiamy tłuszczyk z kiełbasy). Mięso przyprawiamy, papryką, solą, pieprzem. Do dobrze przysmażonego mięsa dodajemy pory.

Ciasto wyłożyć do okrągłej formy do tarty posmarowanej olejem. Piec przez 5-10 min w temp. 180 stopni. Następnie wyciągnąć, wyłożyć na nie kiełbaskę z porem. Wszystko zalać zmieszanymi 2 jajkami z jogurtem i posiekanym tymiankiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok 20-30 min, aż jajeczna masa się zetnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...