sobota, 20 lipca 2013

Mocno czekoladowe ciasto z owocami lata


1 szkl. mleka
100gram gorzkiej czekolady
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szkl. cukru
pół szkl. oleju
1 szkl. śmietany 12%
2 łyżeczki cukru waniliowego

dodatkowo: 4 czerwone galaretki
1,5 l wody
ok. 600-700 g owoców lata (truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, jagody, jeżyny- wg własnych upodobań ;))

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, śmietanę i cukier waniliowy. Suche składniki tj: mąka, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem i dodać do składników mokrych delikatnie mieszając.
Dno prostokątnej blaszki z prostopadłymi brzegami (żeby potem bez problemu wylać galaretkę) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min.
Ciasto ostudzić. Rozpuścić 4 galaretki w 1,5 l wody i pozostawić do wystygnięcia. Owoce umyć, osuszyć i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wszystko zalać tężejącą galaretką. Gdyby blaszka nie miała prostopadłych brzegów i ciasto nie przylegało do ścianek należy je obłożyć szczelnie folią i dopiero wtedy wylać galaretkę żeby nie porozlewała się na boki.

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię połączenie czekolady i owoców sezonowych <3

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto! :)
    mam pytanie- czy przypadkiem nie daje się mokrych do suchego?

    OdpowiedzUsuń
  3. dodajemy suche do mokrych i tylko delikatnie mieszamy mieszamy łyżką, a nie mikserem żeby ciasto zostało jak najbardziej puszyste ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...