sobota, 27 lipca 2013

Dżem dyniowo- cytrynowy


Przepis na ok. 8-10 słoiczków:
2,5 kg dyni
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżka skórki z cytryny
2 galaretki cytrynowe

Dynie obrać, pokroić drobno, zalać wodą i gotować do miękkości. Jak dynia zacznie się rozpadać (ja jej pomogłam tłuczkiem do ziemniaków ;)) Dodać cukier, kwasek cytrynowy i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu aby woda odparowała przez niecałą godzinę (wszystko zależy ile dynia puści wody) mieszając co jakiś czas. Na sam koniec gdy masa dyniowa będzie już dość gęsta wsypać 2 galaretki i zamieszać. Gorące przelewać do słoików, zakręcać i pasteryzować jak tu: http://smakmojegozycia.blogspot.com/2013/07/powido-sliwkowe.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...