środa, 16 kwietnia 2014

Ciasto - Pijak


Ciasto:
7 białek
4 żółtka
3/4 szkl. cukru
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Dodatkowo:
Herbatniki (ok. 30 sztuk)
wódka + woda ( proporcja 1:4)
200 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
wiórki kokosowe do przyzdobienia


7 białek ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna dodać 3/4 szkl. cukru. Następnie dodać 4 żółtka, mak, wiórka kokosowe i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na dużą prostokątną blaszkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Piec ok. 40 min. w temp 180 stopni.

1 szkl. mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance rozpuścić zawartość 1 budyniu śmietankowego, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej oraz 3 żółtka. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać budyń wymieszany z resztą składników- mieszać energicznie.
Odstawić budyń do wystygnięcia.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć w mikserze dodając po łyżce budyniu. Ważne żeby i masło i budyń były w temperaturze pokojowej żeby masa się nie zważyła!!

Powstałą masę wyłożyć na placek makowo- kokosowy. Masę przykryć herbatnikami nasączonymi w wódce zmieszanej z wodą.
Dwie czekolady mleczne rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki masła. Tak przygotowaną polewą posmarować herbatniki. Wierz można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...