sobota, 28 marca 2015

Drożdżowy chleb żytni razowy

...a może domowy chlebek na Wielkanoc? Jeśli jeszcze nigdy nie probowałaś/eś bo uważasz, że pieczenia chleba jest trudne i żmudne to nic bardziej błędnego, a satysfakcja gwarantowana ;)




50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
200 g mąki żytniej razowej
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
2 szkl. letniej wody
pół szkl. ziaren słonecznika
pół szkl. ziaren dynii

dodatkowo:
tłuszcz do formy
ziarna dynii, słonecznika oraz płatki owsiane

Drożdze rozkruszyć w dużej misce, dodać cukier, sól oraz 2 szkl. wody. Rozetrzeć na gładką masę, odczekać ok. 10 min aby drożdże zaczęły pracować  i stopniowo dosypywać przygotowane mąki cały czas mieszając. Następnie dosypać ziarna słonecznika i dynii.
Forme do pieczenia (keksówkę) posmarować tłuszczem- spód oraz boki. Podsypać newielką ilością płatków owsianych. Keksówkę wypełnić ciastem, uformować, wierz posypać ziarnami i płatkami owsianymi. Formę odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30min-1h, tak aby ciasto nam pięknie skoczyło do góry.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50min-1h.
Upieczony chlebek wyciągnij z piekarnika oraz z keksówki i studz go na kratce.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...