50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
200 g mąki żytniej razowej
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
2 szkl. letniej wody
pół szkl. ziaren słonecznika
pół szkl. ziaren dynii
dodatkowo:
tłuszcz do formy
ziarna dynii, słonecznika oraz płatki owsiane
Drożdze rozkruszyć w dużej misce, dodać cukier, sól oraz 2 szkl. wody. Rozetrzeć na gładką masę, odczekać ok. 10 min aby drożdże zaczęły pracować i stopniowo dosypywać przygotowane mąki cały czas mieszając. Następnie dosypać ziarna słonecznika i dynii.
Forme do pieczenia (keksówkę) posmarować tłuszczem- spód oraz boki. Podsypać newielką ilością płatków owsianych. Keksówkę wypełnić ciastem, uformować, wierz posypać ziarnami i płatkami owsianymi. Formę odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30min-1h, tak aby ciasto nam pięknie skoczyło do góry.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50min-1h.
Upieczony chlebek wyciągnij z piekarnika oraz z keksówki i studz go na kratce.
Wygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń