środa, 11 marca 2015

Śledzie po cygańsku


0,5 kg śledzi ala matias
5-6 łyżek przecieru pomidorowego
3-4 ogórki korniszony
1 średnia biała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka musztardy (najlepiej rosyjskiej)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka  papryki ostrej
pół łyżeczki cukru
pieprz do smaku

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 6-10 h, zmieniając kilka razy wodę. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki korniszony posiekać w drobną kostkę i wymieszać razem w dużej misce. Następnie dodać czosnek, przecier, papryki, cukier, pieprz. Na koniec należy dodać olej intensywnie mieszając alby połączył się z resztą składników. Tak przygotowanym sosem zalać wcześniej przygotowane i pokrojone śledzie. 

1 komentarz:

  1. Mój Mąż uwielbia śledzie, poszukuję dla niego więc nowych smaków, takich śledzi jeszcze mu nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...