niedziela, 29 marca 2015

Drożdżowe twisty śliwkowo-cynamonowe


Przepis na ok. 8 sporych drożdżówek:
500 g mąki pszennej 
30 g drożdży świeżych
1 jajko
1/3 szkl. oleju
2/3 szkl mleka
1/3 szkl. cukru + 2 łyżeczki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
powidło śliwkowe

W kubeczku rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem (1/3 szkl), dodać 2 łyżeczki cukru, wszystko wymieszać i odstawić na ok. 10 min aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, przyprawy, rozbić jajko, wlać olej oraz resztę mleka. Pracujące drożdże wlać do miski i zagnieść jednolite ciasto.
Miseczkę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i formować ok 6 cm wałeczki. Każdy wałeczek rozpłaszczyć dłonią lub wałkiem i składać bułeczki. Na jeden rozwałkowany placuszek rozsmarować powidło i przykryć drugim placuszkiem. Trzymając następnie za oba końce skręcamy ciasto w świdry i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Tak przygotowane bułeczki odstawić jeszcze na 30min-1h w ciepłe miejsce.
Piec w temp. 170 stopni przez ok. 25-30 min.







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...