składniki na 1 litrowy słoik:
500 g śledzi ala matjas
2 szkl. wody
0,5 szkl. octu 10%
1 cebula
1 łyżeczka cukru
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok. 5 godzin zmieniając co jakiś czas wodę. Kiedy śledzie zostaną wypłukane z soli zmieszaj wodę, ocet, cukier. Dodaj pokrojoną w piórka cebulkę oraz ziele i liście. Gotuj aż cebula zmieknie. Poczekaj aż zalewa będzie zimna.
A jak zamykać słój. Krótka pasteryzacja, czy ciepła zalewa ? Pozdrawiam - Wojtek
OdpowiedzUsuńJa zalewałam zimną zalewą. Moje śledzie przygotowane w ten sposób trzymały się w zalewie ok. 3 tyg...potem zniknęły więc nie wiem ile dałyby jeszcze radę ;)
OdpowiedzUsuń