Starter:
70 g zakwasu żytniego
220 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
170 g wody źródlanej
Zaczyn:
230 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
170 g jogurtu naturalnego
Pozostałe składniki:
80 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
20 g drożdży
1/4 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki
miękkiego masła
1 drobno posiekana cebula
1 drobno posiekana cebula
Wszystkie sładniki startera połączyć, wymieszać
dokładnie. Zostawić w miseczce przykrytej folią przez ok. 12 h w temp.
pokojowej. Dokładnie to samo zrobić ze składnikami na zaczyn.
Po tym czasie połączyć zaczyn
i starter. Z drożdży, letniego mleka i cukru zrobić zaczyn. Kiedy zaczyn
zacznie pracować złaczyć wszystkie składniki czyli: starter z zaczynem + zaczyn drożdżowy + resztę składników.
Zarobić ciasto, tak aby było gładkie i nie klejące. Gdyby była taka potrzeba należy dodać troszkę mąki.
Zarobić ciasto, tak aby było gładkie i nie klejące. Gdyby była taka potrzeba należy dodać troszkę mąki.
Miseczkę posmarować olejem i włożyć tam ciasto. Miskę
przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć na ok. 1 h aby ciasto wyrosło.
Foremkę na chleb (25cm) posmarować olejem, posypać otrębami i uformować w niej ciasto. Foremkę przykryć ściereczką i zostawić na następną 1 h do wyrośnięcia.
Piec przez 20 min w temp. 220 stopni, następnie zmniejszyć
temp. Do 180 stopni i piec przez 25 min.
Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz