poniedziałek, 14 stycznia 2013

Żurek na domowym zakwasie


składniki na zakwas:
0,5 l wody
0,5 szkl. mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

Wodę zmieszać z mąką w litrowym słoiku. Zmiażdzyć czosnek. Do wody z mąką dodać czosnek, liście laurowe i ziele. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej przez najbliższe trzy dni. Bardzo ważne: nie ruszać, nie mieszać, nie wstrząsać!!!

składniki na żurek:
1  litr bulionu
zrobiony zakwas (ok. 0,5 litra)
cebula
suszone grzybki (ok. 2 łyżki)
 2 laski kiełbasy
1 ząbek czosnku
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
sól, pieprz
jajka

Grzybki zalać wodą i zostawić na ok. 1h. Bulion zagotować. Dodać zakwas, pokrojone grzybki wraz z wodą w której się moczyły i rozgnieciony czosnek. Między czasie pokroić i  przysmażyć cebulkę. Kiełbaskę pokroić i przysmażyć z cebulką. Gdy żurek zacznie się gotować odlać troszkę wody i zmieszać z jogurtem i wlać spowrotem do żurku mieszając. Przyprawić solą i pierzem. Na samym końcu wrzucić do żurku przysmażoną cebulkę i kiełbaskę i zagotować. Żurek podawać z ugotowanymi jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...