wtorek, 15 stycznia 2013

Tarta z pieczarkami


składniki na kruche ciasto:
10 dag mąki razowej pszennej
10 dag mąki razowej żytniej
(oczywiście można użyć innej mąki- ważne żeby łącznie było 20 dag)
1 jajko
10 dag masła
szczypta soli

składniki na farsz:
15 dag szynki pokrojonej w paski
300-400 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego
sól, pieprz
szczypiorek 

Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć je do lodówki na ok. 30 min. Między czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić drobno i przysmażyć na patelni. Gdy cebula zacznie się złocić dodać szynkę pokrojoną w paski i przysmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej olejem formy na tartę (ok. 20-25 cm średnicy) tak żeby zrobić jeszcze brzegi na ok 1,5 cm.
Włożyc do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 5-10 min. Następnie wyciągnąc ciasto z piekarnika. i wyłożyć na nie pieczarki zmieszane z 2 jajkami i jogurtem. Tartę posypać szczypiorkiem, piec przez ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...