niedziela, 23 grudnia 2012

Paprykowe paluchy z ciasta francuskiego

Pyszne paluchy, zarówno jako przekąska na imprezę do piwa jak i do czerwonego barszczu! Efekt bardzo fajny, a pracy tak niewiele ;)



arkusz ciasta francuskiego
0,5 kostki startego sera żółtego
papryka ostra i słodka (przyprawy),
dla lubiących pikantne przekąski proponuje również chilli ;)
1 jajko
2 łyżki wody


Ciasto przedzielić na pół. Jajko roztrzepać z wodą. Posmarować jedną połowę ciasta. Na to wyłożyć ser żółty, posypać przyprawami. Na to ułożyć drugi kawałek ciasta i znów położyć ser i przyprawy. Następnie pociąć ciasto na paski o szerokości ok 1 cm. Wziąć paski za rogi p skręcać w przciwnych kierunkach żeby powstały spiralki. Tak przygotowane ciasto piec przez ok. 20 min w piekarniku w temp. 200 stopni.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...