poniedziałek, 3 grudnia 2012

Świąteczne pierniczki- dwa tygodnie dojrzewające

Ponieważ pierniczki muszą czekać 2 tygodnie żeby składniki idealnie przeszły przepis podaję już teraz. Potem pozostaje tylko zdobienie- tu już własna inwencja- zabawa przednia!




25 dag cukru
0,5 kg miodu
1 kg mąki
3 dag sody oczyszczonej
1 szkl. mleka
1 masło (20 dag)
4 jajka
2 przyprawy do piernika

Miód i cukier zarumienić na patelni, dodać tłuszcz i karmel zrobiony z dwóch łyżek cukru. Po wystudzeniu dodać mleko z sodą, mąką, jajkami i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do naczynia, przykryć folią i zostawić w lodówce na 2 tygodnie.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na wysokość ok 0,5- 0,7 cm. Piec ok. 10 min w temp 180 stopni.


Do zdobienia użyłam lukru (białka zmieszane z cukrem pudrem i sokiem z cytryny). Jeśli dodasz troszkę soku z buraka- będzie lukier różowy, jeśli troszkę kurkumy- żółty.
Dodatki według własnego uznania. Ja użyłam orzechów, suszonej żurawiny, czekolady, skórki z pomarańczy, słonecznika, migdałów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...