piątek, 28 grudnia 2012

Omlet z oliwkami


porcja dla 3-4 osób:
300-400 g mięsa wieprzowego, mielonego
1 woreczek ryżu
4 jajka
3 garści oliwek zielonych
1 papryka
1 cebula
tymianek, chilli
sól, pieprz


Cebulę pokroić i przysmażyć. Dodać mięso mielone. Między czasie ugotować ryż. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę. Poddusić ok 10-15 min aby papryka zmiękła i dodać oliwki i ryż. Przyprawić tymiankiem, chilli, solą i pieprzem. W miseczce roztrzepać jajka i równomiernie polać patelnie tak aby powstał omlet. Obsmażyć jedną stronę, potem odwrócić na drugą- uwaga żeby się nie połamał. Najlepiej użyć do tego dużego talerza lub drugiej patelni. Z każdej strony smażyć ok. 10 min, tak aby jajka się ścięły. 


1 komentarz:

  1. Omlet - pycha! U mnie też dziś był na kolację, tylko, że z pieczarkami i porem :D Pozrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...