piątek, 21 grudnia 2012

Mocno orzechowe ciasteczka z bezą



składniki na ciasteczka:
300 g mielonych orzechów włoskich
2 jajka
50 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

składniki na bezę:
1 białko
200 g cukru pudru
2 łyżki mleka


Białka ubić. Dodać cukier puder, mąkę, żółtka, cynamon i na końcu zmielone orzechy. Tak przygotowane ciasto włożyć na 1 h do lodówki. Następnie wałkować ciasto przez papier do pieczenia bo jest bardzo klejące. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5- 1 cm. i powycinać gwiazdki. 
Ubić białko, dodać cukier puder i mleko. Posmarować pędzelkiem lukier na wierzchu. Piec ok 10 min w temp. 180 stopni. Ostrożnie żeby beza nie zrobiła się brązowa!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...