sobota, 8 grudnia 2012

Tort orzechowo- kakaowy, z kremem z białej czekolady


Idealny tort dla tych co nie lubią wszelkich masłowo- margarynowych mas w tortach!


Ciasto orzechowe:
250 g zmielonych włoskich orzechów
szklanka bułki tartej
7 jajek
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kakaowe:
2 jajka
1/2 szkl. mąki przennej
1/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem z białej czekolady:
300 g śmietany kremówki
100 g białej czekolady
50 ml słodkiego likieru (ja użyłam akurat kokosowego)

Krem z mlecznej czekolady:
300 g śmietany kremówki
100 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
dżem wiśniowy
kilka orzechów do ozdobienia
50 ml likieru
100 ml wody



Biszkopt orzechowy:
 Białka ubić na puszystą masę. Dodać cukier, potem żółtka. Wsypać orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Gdy biszkopt będzie gotowy, przestudzić go i przekroić na dwie równe części.

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na puszystą masę, dodać cukier, żółtka. Następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Piec przez 15 min. w temp. 180 stopni.


Masa z białej czekolady:
Łamiemy czekoladę w kosteczki, zalewamy śmietanką i kładziemy na malutki ogień, tak aby wszystko się rozpuściło, dodajemy alkohol. Tak przygotowaną masę przykrywamy folią, studzimy i trzymamy w lodówce przez ok. 12 h.

Masa z mlecznej czekolady:
Wykonujemy ją analogicznie co tą z białej czekolady.

Pącz:
Mieszamy likier z wodą.

Masy- końcowe działania:
Zaraz przed składaniem tortu wyciągamy masy z lodówki i każdą z osobna miksujemy tak aby uzyskać krem. Uwaga jednak żeby nie miksować zbyt długo żeby nie przebić śmietanki!

Składanie tortu w całość:
Układamy jeden biszkopt orzechowy przecięciem do góry, nakrapiamy pączem. Smarujemy warstwą dżemu, a na po kładziemy połowę masy z białej czekolady. Następnie kładziemy biszkopt kakaowy, nakrapiamy go pączem, a na to reszta masy z białej czekolady. Następnie kładziemy drugi biszkopt z orzechów przecięciem do dołu. Lekko nakrapiamy go pączem. Cały tort pokrywamy masą z mlecznej czekolady oraz ozdabiamy według własnego uznania. Ja zostawiłam kilka łyżek białej masy do ozdobienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...