środa, 28 listopada 2012

Sos słodko-kwaśny

Szybki obiad gdy brak czasu? Sos ze słoika? Najlepiej swój własny z domowej spiżarni ;)


3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 łyżki soli
1 papryka czerwona
2,5 szkl. cukru
3/4 szkl. octu
2 łyżki papryki słodkiej
1/4 łyżki chilli
1/2 łyżki curry
1/4 łyżki pieprzu
1 łyżka czosnku zmielonego
puszka ananasa (owoce i sok)
puszka kukurydzy
2 łyżki musztardy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w kostkę- gotować ok 1 h z pomidorami. Następnie dodajemy: sól, paprykę pokrojoną, kukurydzę, ananasa, przyprawy. Gotujemy to na małym ogniu przez ok. 30 min, mieszając. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej do soku z ananasa, a to dodajemy do reszty i zagotowujemy.
Gorący sos wlewamy do małych słoiczków ( mi wyszło z tej porcji ok 12 słoiczków 300 ml). Słoiczki możemy potem zapasteryzował i przetwory spokojnie mogą czekać w naszej spiżarni przez całą zimę.



Wystarczy makaron lub ryż, troszkę kiełbaski czy kurczaka i przepyszne danie gotowe ;)

2 komentarze:

  1. przepyszny jest ten sos, robię go już jakiś czas i wszystkim smakuje.jest idealny do kurczaka
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam, przepyszny sos! U mnie w spiżarni szybko schodzi, ale spokojnie może stać przez całą zimę po spasteryzowaniu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...