poniedziałek, 5 listopada 2012

Sakiewki cukinią nadziewane


W tym roku w moim ogródku pojawiło się tyle cukinii, że mój chłopak na samo słowo cukinia dostaje dziekiej gorączki bo katuje go nią co chwilę ;) Sakiewki polecam- wyglądają ślicznie, a jeszcze lepiej smakują!




Ciasto naleśnikowe jak z przepisu na krokiety- dodałam tylko troszkę posiekanego szczypiorku oraz ½ łyżeczki curry  i szczyptę ostrej papryki.
Farsz:
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona
7- 8 średniej wielkości  pieczarek
1 kiełbasa
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
Szczypiorek
Sól, pieprz, curry, papryka ostra

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.  Przysmażyć na patelni. Gdy cebulka zacznie się robić złota dodać pokrojoną w kosteczki kiełbasę, a po kilku minutach wyciśnięty czosnek.  Paprykę oraz pieczarki posiekać w kosteczkę i dodać do przysmażonej kiełbasy.  Cukinie, umyć, wydrążyć pestki i zetrzeć całą na grubym tarku. Gdy papryka i pieczarki zaczną mięknąć dodać do patelni cukinie. Wszystko doprawić solą, pieprzem, curry, ostrą papryką oraz przecierem pomidorowym. Na sam koniec posiekać połowe przygotowanego szczypiorku i dodać na patelnie.
Tak przygotowany farsz układać po ok. 2 łyżki na środku każdego naleśnika, a następnie naleśnik zawiązać u góry szczypiorkiem na kokardkę .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...