środa, 21 listopada 2012

Drożdżówki serduszka z czekoladowo- orzechowym kremem




Orzechy i czekolada? Tak! Pyszne drożdżówki, które można w różny  sposób modyfikować, kreując własne, ciekawe pomysły na nadzienie.  Sa to kolejne piękność zapożyczone od Doroki z 'moich wypieków' i lekko zmienione. Jednak serduszka pozostają urocze!


Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
15 g drożdży świeżych

Składniki na czekoladowo- orzechowy krem- nadzienie:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 garści rozgniecionych orzechów włoskich
1 łyżka masła
4 łyżki mleka

Nadzienie:
Czekoladę rozpuścić w wodnej kompieli, dodać rozgniecione orzechy, masło oraz mleko, Wszystko wymieszać.

Ciasto:
Z drożdży zrobić zaczyn. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części, formując z nich kulki.
Każdą część rozwałkować na placuszek, a wierzch posmarować nadzieniem.
Następnie  placuszek zwinąć jak zwijamy naleśniki.
Następnie naleśnik złożyć na pół (tak aby miejsce gdzie został nam brzeg ciasta zostało w środku).
Ostrym nożem przeciąć go od góry ku wolnym brzegom, pozostawiając nieprzecięte  ok. 2 cm przy wolych brzegach.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

Przykryć  ściereczką, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...