niedziela, 25 listopada 2012

Sernik z dynią na lekkim kakaowym spodzie

Aby jeszcze troszkę jesieni pojawiło się w kuchni zanim nadejdzie sroga zima! Moja ukochana dynia w kolejnej odsłonie- zanim znów trzeba będzie się z nią pożegnać na rok!
Serniczek aromatyczny, pełen przypraw... pomysł zaczerpnięty z "every cake you bake" i lekko zmodyfikowany, aby wyrzuty z ilości pochłoniętych kalorii były jak najmniejsze ;)




120 g ciastek (np. herbatników, ciasteczek korzennych, pierniczków)
1 łyżka kakao
30 g masła
3 łyżki oleju
500 g chudego twarogu
pół szklanki cukru + 2 łyżki
1 mały jogurt naturalny
ok 0,5 kg dynii
3 jajka
30 g cukru waniliowego
pół łyżki cynamonu
pół łyżeczki zmielonych goździków
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej


Ciastka rozgnieść, zmieszać z kakao, masłem i olejem. Tak przygotowanym spodem wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Formę włożyć do lodówki. Dynie obrać, pokroić w kostkę i gotować do miękkość ( ok. 15-20 min)- najlepiej do garnka wlać troszkę wody, żeby nam nie przywarło i użyć małego ognia. Tak przygotowaną dynie zgnieść na miazgę. Pół szklanki cukru połączyć z wszystkimi przyprawami oraz 15 g cukru waniliowego. Zmielić 2 razy twaróg. Następnie połączyć twaróg z cukrem z przyprawami oraz z jajkami. Przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Wszystko włożyć do piekarnika na 40 min, temp. 180 stopni. 
Miedzy czasie zmieszać jogurt z  pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz resztą cukru waniliowego. Po tym czasie górę sernika posmarować jogurtem i foremkę włożyć znów do piekarnika na ok 10-15 min, tak żeby jogurt się ściął. 
Kiedy wyciągniesz sernik z piekarnika proponuje przejechać nożem dookoła blaszki ponieważ kiedy sernik troszkę opadnie pociągnie za sobą jogurt i będzie to nieładnie wyglądać. Sernik studzimy w blaszce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...