niedziela, 11 listopada 2012

Pikantne penne z dynią

Ostatnio strasznie ciągnie mnie do pikantnych potraw, a że sezon na dynie więc czemu by tego wszystkiego nie połączyć w całość? Makaron wyszedł palce lizać!


0,7 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek karkówki taki ok 4-5 cm grubości
1 papryka
2 pomidory
150 g makaronu penne
zielona pietruszka
1 łyżka przecieru pomidorowego
chilli, curry, sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Karkówkę pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, curry, chilli ( ja tutaj dodałam ponad łyżeczkę chilli ponieważ chciałam uzyskać pikantny i wyrazisty smak, jeśli jednak nie lubisz ostrych potraw możesz użyć tylko odrobiny chilli lub całkiem z niego zrezygnować), przyprawy wklepać w mięso i zostawić chociaż na 20 min. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na patelni. Dodać do tego czosnek, karkówkę. Między czasie pokroić paprykę, obrać i pokroić w kostkę dynie i je również dodać na patelnie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do reszty. Kiedy dynia będzie już miekka dodać łyżkę przecieru, pietruszkę i makaron. Wszystko wymieszać i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...