niedziela, 11 listopada 2012

Chałwowe bułeczki- motylki


Pyszne i piękne bułeczki z bloga Dorotki z ,Moich wypieków'. Motylko są uroczę, a ich robienie dostarcza naprawdę wiele zabawy ;)


Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g masła, miękkiego

Nadzienie chałwowe:
250 - 300 g chałwy
1 jajko
1 łyżka śmietany kremówki


 Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać z kremówką i roztrzepanym jajkiem.

Wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na około 12 części. Uformować z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia.

I teraz jak zrobić takiego fikuśnego motylka:
 Zwinąć jak naleśnika ( stronę gdzie skończyło się ciasto położyć pod spód.
Następnie obydwa końce również podłożyć pod spód (tak, żeby pod spodem się prawie stykały, tak 2-3 cm odstępu), naciąć wierzch z obu stron tak aby środkiem zostało ok. 4 cm nie przeciętego naleśnika. Ciasto z przecięć wywinąć do góry tak aby powstał kształt motylka.
 Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem warto posmarować bułeczki dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.



1 komentarz:

  1. Witam, wyróżniłam Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
    http://jestesmytymcojemy.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...