czwartek, 25 lipca 2013

Sernik z rosą


Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 jajko
2 żółtka

Masa serowa:
1 kg sera białego (zmielonego 3 razy)
1/2 szkl. oleju
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
3 budynie śmietankowe (na 0,5l)
2 jajka
4 żółtka
rodzynki

Rosa:
6 białek (pozostało tyle z masy i ciasta)
1 szkl cukru


Zarobić ciasto. Wyłożyć je do prostokątnej dużej blaszki posmarowanej wcześniej tłuszczem i podsypanej mąką i bułką tartą.
Na ciasto wylać masę serową (będzie wodnista- uwaga). Piec w temp. 180 stopni przez 40 min.
Przed końcem pieczenia ubić białka z cukrem. Po 40 min wyciągnąć sernik, zalać go ubitymi białkami i piec jeszcze 10-15 min.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...