piątek, 26 lipca 2013

Powidło śliwkowe


Przepis na ok. 6 słoiczków:
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru (wszystko zależy od śliwek, więc cukru można dodać więcej wg własnych upodobań)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki skórki startej z pomarańczy
1 łyżka skórki startej z cytryny

Śliwki umyć, wyciągnąć pestki. Owoce włożyć do dużego garnka o grubym dnie, podlać 1 łyżką wody i podsypać 2 łyżkami cukru. Gotować na małym ogniu. Gdy owoce się ugotują i będą się "rozchodzić" dodać cukier. Gotować aż woda odparuje przez kilka godzin. Na sam koniec dodać cynamon i drobno starte skórki z pomarańczy i cytryny.
Gorące powidło przelać do słoiczków i zakręcić.
Zimne słoiki włożyć do garnka, zalać do 2/3 wysokości zimną wodą i gotować przez 15 min. Po ugotowaniu wyciągnąć słoiki i położyć pokrywką do spodu i poczekać aż wystygną.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...