Lekkie ciasto z jabłkami. Pyszna alternatywa z budyniem dla tradycyjnej szarlotki. Dla mnie ten placek jest idealny i mogłabym go jeść i jeść!
1 kg jabłek
kostka masła
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie waniliowe (na 0,5l mleka)
1l mleka
2 łyżeczki cynamonu
Cały budyń ugotować na litrze mleka, dodając resztę cukru (0,5szkl).
3/4 ciasta rozłożyć w prostokątnej dużej blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i bułką tartą.
Na to ułóżyć jabłka, gorący budyń i reszte ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.
Wierz posypać cukrem pudrem.
Robiłam kilka razy i każdemu smakowało :D
OdpowiedzUsuń