czwartek, 25 lipca 2013

Ciasto budyniowo - jabłkowe

Lekkie ciasto z jabłkami. Pyszna alternatywa z budyniem dla tradycyjnej szarlotki. Dla mnie ten placek jest idealny  i mogłabym go jeść i jeść!


1 kg jabłek
kostka masła
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie waniliowe (na 0,5l mleka)
1l mleka
2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem. Masło utrzeć z 0,5 szkl. cukru i żółtkami na puch. Dodać mąki i proszek do pieczenia, cały czas mieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i ostrożnie dodać do reszty ciasta mieszając łyżką tylko do połączenia składników (nie używamy miksera, żeby nie zniszczyć piany).
Cały budyń ugotować na litrze mleka, dodając resztę cukru (0,5szkl).

3/4 ciasta rozłożyć w prostokątnej dużej blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i bułką tartą.
Na to ułóżyć jabłka, gorący budyń i reszte ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.
Wierz posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...