wtorek, 16 lipca 2013

pyszna, chrupiąca PIZZA!


ciasto:
3 szkl. mąki
0,5 szkl. mleka
1(niecała) szkl. wody
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
przyprawa do pizzy (oregano, bazylia, czosnek, papryka)

Drożdże rozpuścić w letnim mleku (uwaga, żeby nie było gorące!!). Kiedy drożdże zaczną "pracować" zmieszać je z resztą składników. Jeśli ciasto wyda Ci się za mokre dodaj łyżkę mąki, lub po prostu dodawaj szklankę wodę stopniowo. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1h.
Po tym czasie blachę z piekarnika (tą która służy jako półka) posmarować olejem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem pozostawiając grubsze brzegi. Jeśli ktoś ma szczególne zamiłowanie do okrągłej pizzy to ciasto można podzielić na dwie części i na blasze piekarnikowej upiec dwie pizze.

Sos pomidorowy:
3  pomidory
2 łyżeczki przecieru
1 łyżki oliwy
bazylia, oregano, sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przecier i pomidory. Wszystko doprawić i poczekać aż powstanie jednolita masa.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy. Na to ulubione składniki, np.: szynka, salami, papryka, kukurydza, pomidor...itd. co kto ludzi, ale należy pamiętać aby składników nie było zbyt dużo bo ciasto podczas pieczenia musi "oddychać" Na końcu pizze sypiemy startym żółtym serem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 280 stopni przez ok 15 min (należy zerknąć na spód, kiedy widać, że ciasto robi się lekko brązowe, a boki u góry są chrupiące pizza jest gotowa).


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...