piątek, 12 lipca 2013

Włoskie Tiramisu



Przepis na ok. 6 porcji:
250 g serka mascarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowania podłużnych biszkoptów (ok. 20 sztuk)
kieliszek likiery migdałowego
3 łyżki bitej śmietany
3 łyżki mielonej kawy

2 łyżki kawy zalać gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki). Wystudzić. Wymieszać z likierem.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z serkiem i bitą śmietaną
Na dnie naczynia (ja użyłam keksówki) ułożyć biszkopty- nasączyć je kawą z likierem. Na to nałożyć połowę masy. Następnie biszkopty nasączone kawą z likierem. Na nie rozkładamy resztę serka. Wierzch posypać resztą kawy. Włożyć do lodówki.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...