300 g ciasteczek zbożowych
150 g masła
1,5 kg twarogu białego
300 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
8 jajek
4 łyżki mąki
0,7 kg jagód
sok z jednej niewielkiej cytryny
polewa:
500 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
Ciastka rozgnieść i zmieszać z roztopionym masłem. Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć równomiernie ciastkami.
Ser zmielić trzy razy. Połączyć z resztą składników, na samym końcu dając jajka. Masę serową wylać na spód. Piec przez ok. 1h w temp. 180 stopni, aż masa zetnie się u góry.
Śmietanę zmieszać z cukrem. Wyjąć na chwilkę sernik, wyłożyć równomiernie masę i piec przez ok. 15 min, aż zetnie się śmietankowa polewa. Przestudzony sernik włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz