czwartek, 25 lipca 2013

Drożdżowe racuchy z dyni na ostro



Przepis dla ok. 4 osób:
4 szkl. dyni startej na grubych oczkach
1,5 szkl. mąki
20 g drożdży
1/3 szkl. mleka
2 jajka
pęczek pietruszki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
papryka ostra, papryka słodka
chilli, kurkuma
sól, pieprz, 
0,5 łyżeczki cukru


Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 0,5 łyżeczki cukru.
Dynie zmieszać z mąką, jajkami, , startą na drobnych oczkach cebulą, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną pietruszką i pracującymi drożdżami. Gdyby ciasto było bardzo lejące trzeba dodać troszkę mąki lub można wcześniej odcisnąć troszkę dynie ( wszystko zależy od tego na jaką dynie trafimy).
Wszystko doprawić w zależności od upodobań...można zrobić je bardzo pikantne lub nadać delikatny posmak chilli i tymianku- jak kto lubi ;)
Pozostawić na ok. 1h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Smażyć na dobrze nagrzanej patelni ale na niewielkim ogniu żeby racuchy mogły wyrosnąć.


....a oto ona- sprawczyni dyniowego zawrotu głowy ;) Pierwsza wyhodowana w moim ogrodzie- SEZON NA DYNIE CZAS ZACZĄĆ!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...