środa, 24 lipca 2013

Cebulak


Przepis na ok. 6 porcji:

ciasto:
500 g mąki (ja użyłam razowej- stąd ten kolor)
50 g drożdży
300 ml letniego mleka
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju

farsz:
1 kg cebuli
150 ml jogurtu naturalnego/ kwaśnej śmietany
3 jajka
150 g wędzonego boczku
1 łyżeczka mielonego kminku
tymianek, gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Drożdże zasypać cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę zmieszać z mlekiem, solą, 1 łyżką oleju i rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić ciasto i pozostawić je na ok. 1h do wyrośnięcia.

Między czasie obrać cebule, pokroić boczek. Boczek przysmażyć na patelni, nie dodając tłuszczu. Następnie dodać posiekaną cebulę ( w razie potrzeby dodać olej). Smażyć aż uzyska złoty kolor, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Jajka dokładnie wymieszać z jogurtem.
Dużą, prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem, na to rozłożyć ciasto pozostawiając brzegi (ok. 1 cm). Odczekać ok. 20 min, aby ciasto jeszcze podrosło. Na ciasto rozłożyć cebulę z boczkiem i wszystko zalać masą jajeczną. Piec w piekarniku przez ok. 40 min w temp. 200 stopni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...