Przepis na ok. 6 porcji:
ciasto:
500 g mąki (ja użyłam razowej- stąd ten kolor)
50 g drożdży
300 ml letniego mleka
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
farsz:
1 kg cebuli
150 ml jogurtu naturalnego/ kwaśnej śmietany
3 jajka
150 g wędzonego boczku
1 łyżeczka mielonego kminku
tymianek, gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Między czasie obrać cebule, pokroić boczek. Boczek przysmażyć na patelni, nie dodając tłuszczu. Następnie dodać posiekaną cebulę ( w razie potrzeby dodać olej). Smażyć aż uzyska złoty kolor, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Jajka dokładnie wymieszać z jogurtem.
Dużą, prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem, na to rozłożyć ciasto pozostawiając brzegi (ok. 1 cm). Odczekać ok. 20 min, aby ciasto jeszcze podrosło. Na ciasto rozłożyć cebulę z boczkiem i wszystko zalać masą jajeczną. Piec w piekarniku przez ok. 40 min w temp. 200 stopni.
ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń