środa, 17 października 2012

paprykowe krokiety z mięsem


1 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
1 łyżka oleju
3 jajka
mąka
bułka tarta
2 papryki czerwone
cebula
500 g mięsa mielonego
chilli, zioła prowansalskie, sól, pieprz
1 łyżeczka octu.

Ciasto na naleśniki: zmieszać mleko, olej, wodę, 2 jajka. Dodać do tego tyle mąki aby uzyskać konsystencje lekkiego budyniu. Smażyć naleśniki na patelni.
Farsz: cebulę posiekać i przysmażyć na patelni, dodać mięso mielone. Paprykę zmielić w maszynce, dodać łyżeczkę octu, chilli, zioła prowansalskie i poddusić do miękkości. Następnie paprykę dodać do cebuli i mięsa, przyprawić do smaku.
Na środek naleśnika nałożyć ok 2 łyżki farszu (w zależności od wielkości naleśnika) i zwinąć w krokieta. 
W jednej miseczce rozbić i rozbełtać jajko, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Zwiniętego krokieta najpierw moczyć w jajku, później obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...