poniedziałek, 8 października 2012

Tarta ze szpinakiem


ciasto:
1,5 szkl. mąki
3-4 łyżki masła
szczypta soli


farsz:

450 g szpinaku
pół kostki sera FETA
4 ząbki czosnku
100 ml jogurtu/ śmietany
3 jajka,
 pieprz

Mieszamy mąkę z masłem i odrobiną soli, tak aby powstało ciasto. Następnie smarujemy olejem blaszkę do tarty o średnicy 25 cm i rozkładamy na niej ciasto robiąc 1-1,5 cm brzegi. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 min do lodówki.
Miedzy czasie zamrożony szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pokrojony/ wyciśnięty czosnek. Kiedy woda troszkę odparuje dodajemy ser feta, doprawiamy do smaku pieprzem.
Rozbijamy do miseczki jajka, łączymy je z jogurtem i zalewamy przygotowany wcześniej szpinak.
Następnie blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na ok 10 min, temp 200 stopni.
Na wstępnie przypieczone ciasto wylewamy szpinak i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min, temp. 200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...