sobota, 8 września 2012

Dżem dyniowo- pomarańczowy


1 duża dynia (ok. 2 kg)
2 pomarańcze
4-5 łyżek wody
250 g cukru
sok z 2 cytryn
1 łyżeczka mielonego imbiru
5 łyżek startej skórki pomarańczowej


Dynie oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Wymieszać z dynią, zalać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.Od czasu do czasu mieszać aż składniki rozgotują się na jednolitą masę. Następnie dodać cukier, sok z cytryny, imbir, skórkę pomarańczową. Smażyć do żądanej gęstości. Gotowy dżem wkładać do słoiczków, gorący zakręcić i odwrócić pokrywką do dołu.
Gdy ostygną można pasteryzować ( włożyć słoiki do garnka i zalać wodą- na wysokość ok 1 cm poniżej poziomu przetworów, gdy woda zacznie się gotować - poczekać ok 15 min i następnie wyciagnąć kładać dnem do dołu.) Takie przetwory polecam trzymać w spiżarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...