sobota, 8 września 2012

Zupa krem z dyni


1 kg dyni
3 łyżki masła
1 drobno pokrojona cebula
1 ząbek czosnku
3,5 szkl. wywaru z warzyw
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1,5 szkl. mleka
6 łyżek jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól, pieprz

Przygotować wywar. W drugim naczyniu rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek- smażyć aż zmiękną. Obrać dynie z pestek i skórki i dodać do cebuli i czosnku. Wszystko zalewamy wywarem, dodajemy imbir, sól, pieprz i gotujemy ok. 20 min. aż dynia zmięknie. Wszystko studzimy i mieszamy blenderem na jednolitą masę. Znów stawiamy zupę na ogień, dodajemy mleko i jogurt. Podawać ze szczypiorkiem i grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...