sobota, 8 września 2012

Drożdżowe racuchy z jabłkiem



2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. mleka
30 g drożdży
2 jajka
cynamon
jabłka
1 łyżeczka cukru



Zrobić zaczyn z 0,5 szkl. ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, cukru oraz drożdży- pomieszać i poczekać aż drożdże zaczną pracować. Połączyć je z mąką, resztą mleka, jajkami. Ciasto odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Miedzy czasie obrać jabłka, pokroić je w kostkę i posypać cynamonem.
Formować placuszki ( 1 łyżka- 1 racuszek) i smażyć na średnim/ małym ogniu, żeby racuszki miały czas na wyrośnięcie. Gdy widzisz, że jedna strona robi się złota, ułóż na nieprzypieczonej stronie kosteczki jabłka i przewróć racuszka na drugą stronę.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...