poniedziałek, 28 stycznia 2013

Bułeczki idealne na śniadanie


składniki na 9 bułeczek:
3 szkl. mąki przennej razowej
1 szkl. mąki żytniej razowej
1 i 1/4 szkl. mleka
20 g drożdży
1 jajko
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Część mleka podgrzać tak aby było letnie, nie gorące! Zrobić na nim zaczyn z drożdży i cukru. Kiedy zaczyn będzie pracował w drugiej miseczce mieszamy: mąki, reszte mleka, jajko, olej i sól. Gdy zaczyn urośnie dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto ( będzię dość klejące). Zostawiamy je w miseczce przykrytej ściereczką przez ok 1-2h w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formujemu bułeczki, z wzorkiem jaki nam się tylko wymarzy ;) Czekamy jeszcze ok. 30 min, żeby bułeczki urosły sobie leżac na blaszce, a potem wkładamy je do piekarnika na ok. 15-20 min. do temp. 200 stopni.
Pyszności!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...