niedziela, 29 marca 2015

Owsiane pancakes z ananasem i ricottą


1 szkl mąki pszennej
pół szkl. płatków żytnich błyskawicznych
1 i 1/3 szkl. maślanki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3-4 łyżki cukru

dodatkowo:
serek ricotta, ananas z puszki

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na nieprzywierającej patelni najlepiej nie używając tłuszczu lub tylko rozprowadzając kilka kropli oleju pędzelkiem. Nakładać po sporej łyżce ciasta i smażyć przez ok. 1-2 min na średnim ogniu. Kiedy pojawią się pęcherzyki na wierzchu, a spód jest złoty przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze przez moment do uzyskania złotego koloru.
Pancakes podawać z serkiem ricotta oraz pokrojonym ananasem lub innymi ulubionymi dodatkami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...