niedziela, 15 marca 2015

Kruche babeczki z oliwkowym kremem


Ciasto na ok. 20-25 babeczek:
400 g mąki pszennej
250 g masła
2 żółtka
5-6 łyżek wody
sól do smaku

Farsz oliwkowy:
1 szkl. oliwek
1 ząbek czosnku
200 g serka topionego
1 chilli (chyba, że ktoś nie lubi ostrych smaków)
pieprz

Składniki na ciasto wymieszać w jednej dużej misce. Ciasto wygniatać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie zawinąć je w folie aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. 1-2h. Następnie po kawałku oddzierać ciasto i wyklejać nim foremki do kruchych spodów. Tak przygotowane babeczki piec przez ok. 15-20 min w temp. 200 stopni.
Między czasie oliwki zmielić w blenderze na gładką masę, połączyć z serkiem topionym, przetartym przez praskę czosnkiem, doprawić pieprzem oraz chilli.
Na przestudzone spody ponakładać szprycą do kremów masę oliwkową. Przyozdobić ulubionymi dodatkami ;)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...