czwartek, 26 marca 2015

Dorsz w sosie cytrynowo- kokosowym


2 filety dorsza
1/2 cytryny
3 łyżki masła kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
200-300 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
1 małą papryczka chilli

Filety umyj, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozpusć masło, przysmaż przez chwilę wiórki kokosowe, dodaj masło kokosowe, śmietankę, kurkumę, sok z cytryny, startą skórkę oraz posiekane drobno chilli. Do tak przygotowanego sosu włóż filety dorsza, gotuj je na małym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.

Jako dodatek proponuje sałatkę:
2 garści rukoli
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren dynii
2-3 gałązki selera naciowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier

Ziarna uprażyć przez chwilkę na patelni. Selera posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...