poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Pizza Parmeza- na cieniutkim cieście

Najlepsza jaką robiłam do tej pory! Cudnie chrupiąca na cieniutkim cieście- dla mnie naprawdę idealna! Palce lizać!!! 


Składniki na 2 pizze wielkości blaszki piekarnikowej:
Ciasto:
350 g mąki pszennej typ 450
100 ml mleka
150 ml wody
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 pomidor
200 ml wody
3 łyżki oliwy
bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz, cukier

Dodatki:
szynka parmeńska ok. 12 plastrów
rukola
ser parmezan
oliwa do smaku



Mleko lekko podgrzać, zmieszać z cukrem i rozprowadzić w nim drożdże i poczekać aż te zaczną "pracować". W misce zmieszać mąkę, oliwę, sól, wodę oraz pracujące drożdże. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj troszkę mąki żeby ciasto się nie kleiło). Ciasto pozostaw w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu przez ok. 1 h.

Między czasie sparz pomidory i obierz je  ze skórki. Na patelni rozgrzej oliwę, przysmaż na niej lekko pomidory pokrojonego w kostkę, dodać przecieru i przyprawy oraz wodę. Mieszaj do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Piekarnik nagrzej do temp. ok. 280 stopni. Blachę piekarnikową wyściel papierem do pieczenia, posmaruj oliwą. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na bardzo, bardzo cieniutkie, ułóż na papierze, na to nałóż połowę sosu, część parmezanu, plastry szynki i piecz w piekarniku przez ok. 10-15 min aż spód będzie się robił lekko brązowy.
Następnie wyciąg pizzę, posyp dodatkowo parmezanem oraz rukolą i polej delikatnie oliwą do smaku.

Drugą pizze można zrobić tego samego dnia lub włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i do lodówki. Następnego dnia mamy gotowe ciasto ;)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...