Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu razowego świderki
4 garści świeżego szpinaku (można użyć mrożonego)
1 łyżka masła
1 szlk. śmietanki 30 %
1/3 startego żółtego sera (najlepiej mozzarella)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Masło roztopić na patelni. Szpinak posiekać i wrzucić na patelnie. Jeśli używamy mrożonego to po prostu kawałek szpinaku wrzucić na patelnie na mały ogień i czekać aż woda się rozpuści i dopiero wtedy dodać masło dla smaku.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na wolnym ogniu ok 10 min.
Między czasie ugotować makaron według przepisu z opakowania.
Do szpinaku dodać śmietankę, sól i pieprz, gdy śmietanka odparuje dodać na patelnie makaron, a na sam koniec ser. Intensywnie mieszać aż ser się roztopi i gotowe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz