1 pierś z kurczaka
1 torebka brązowego ryżu
połowa rzepy
1,5 marchewki
2 garści kiełków fasoli mung
1 ostra papryczka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2/3 szkl bulionu
sól, pieprz
Ryż ugotować według przepisu z opakowania. Cebule posiekać i przysmażyć. Do cebuli dodać posiekaną drobno papryczkę i pokrojoną w słupki marchewkę. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty. Czosnek przetrzeć przez praskę i dodać do mięsa. Rzepę pokroić w plasterki i dodać do reszty. Gdy mięso będzie już przysmażone, a warzywa chrupiące, wszystko zalać sosem sojowym oraz bulionem, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać kiełki fasoli mung oraz ugotowany wcześniej ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż woda z bulionu odparuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz