Pełna zdrowia... duża porcja błonnika w razowej mące, otrębach, słoneczniku i brokule. Lekki, wiosenny obiadek- dla mnie pyszności!
Ciasto:
1 szkl. mąki razowej
3 łyżki otrębów
pół kostki masła
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
1 niewielki brokuł
1 ostra papryczka
3 ząbki czosnku
4 łyżki pestek słonecznika
100 ml śmietanki 30%
2 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
10 dag sera żółtego
tymianek, sól, pieprz
Między czasie brokuła umyć i podzielić na nieduże różyczki. Na patelni lekko przysmażyć przetarty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę. Do tego dodać brokuła, pestki słonecznika. Wszystko przysmażać na malutkim ogniu. Następnie zalać śmietanką, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem i gotować na małym ogniu żeby brokuły troszkę zmiękły (ja chciałam uzyskać chrupiące brokuły więc ich wcześniej w ogóle nie gotowałam, jeśli ktoś lubi miękkie warzywa radzę brokuły lekko wcześniej podgotować).
Między czasie kruche ciasto wyciągamy z lodówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min. Po tym czasie na cieście układamy równomiernie farsz z brokułów.
W osobnej miseczce mieszamy jajka, jogurt i starty na tarce ser. Wszystko dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa i zalewamy nią brokułowy farsz.
Tarte powtórnie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min do temp 180 stopni (aż zetnie się masa jajeczno-serowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz