Ciasto:
2 duże marchewki
1 cytryna
1 szkl. mielonych migdałów
6 łyżek mąki
2/3 szkl. cukru
6 jajek
proszek do pieczenia
Krem:
300 g serka marscapone
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru
dodatkowo: migdały do posypania
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Skórkę z cytryny zetrzeć, a sok wyciśnij. Skórkę i sok dodaj do marchewki. Mąkę zmieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. W misce ubij białka na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie do białek dodać żółtka, marchew, mąkę i migdały. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kwadratową blaszkę o boku 20 cm. wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Wlej masę do blaszki i piecz w temp 190 stopni przez ok. 1h.
Ciasto pozostaw do ostudzenia.
Między czasie przygotuj masę: ubij śmietankę i połącz z serkiem marscapone, dokładnie wymieszaj, dodaj 3 łyżki cukru.
Gdy ciasto ostygnie podziel je na 2 lub 3 cześci i przełoż je kremem, tak aby częścią kremu posmarować wierz. Dodatkowo wierzch ciasta można posypać zmielonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz