niedziela, 2 marca 2014

Pieczone placki ziemniaczane po węgiersku

Moje ukochane! Po pierwsze placki ziemniaczane nie są smażone, a pieczone w piekarniku co sprawia, że są chrupiące, a i o wiele mniej kaloryczne! A sos paprykowy- dla mnie boski ;)


Składniki dla 2-3 osób:
7 średnich ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
sól, pieprz, majeranek

300 g pieczarek
500 g mięsa wieprzowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
ok,0,5 l wody
5 łyżek papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
100 ml śmietanki 30%
ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, sól, pieprz


Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebule posiekać. Czosnek posiekać, mięso pokroić w kostkę. Do garnka o grubym dnie wlać olej, wsypać cebulę. Kiedy ta się troszkę przysmaży dodać mięso. Następnie czosnek i pieczarki. Dodać 3 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego, doprawić majerankiem. Papryki wymieszać z wodą i zalać mięso i pieczarki. Gotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas (ok. 1h) i w razie potrzeby dolewając wody. Kiedy mięso będzie już miękkie, doprawić solą i pieprzem i dodać śmietankę. Gotować jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Między czasie ziemniaki obrać,zmielić w maszynce, odcedzić nadmiar wody (wycisnąć w rękach). Zmieszać z jajkami, mąką, solą, pieprzem i majerankiem.
Na blaszce wyścielonej papierem i posmarowanej olejem wykładać do łyżce ciasta i rozprowadzić tak, żeby powstały placuszki. Piec w temp. 180 stopni ok. 30 min (aż ziemniaki zmiękną) przekładając w trakcje na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...