Składniki na ok 10 sztuk:
30 g drożdży
500 g mąki
1 szkl. mleka
3 łyżki masła
50 g cukru
2 jajka
Dodatki: czekolada, dżem
Mleko lekko podgrzać. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Wszystko zamieszać i odstawić na ok. 10-15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
W dużej misce zmieszać pozostałą mąkę, cukier, roztopione masło, jajka oraz pracujące drożdże. Ciasto zagnieść i zostawić w misce na ok. 1h.
Po tym czasie lekko rozwałkować ciastko na ok. 1 cm grubości. Na każdy krążek kłaść po 2 kostki czekolady (lub ulubionego dżemu) i przykrywać drugim krążkiem. Zagnieść dokładnie brzegi, uformować w rękach kulę. Odstawić na ok. 15 min żeby kule urosły.
Krateczkę od garnka na parze posmarować olejem. Wodę doprowadzić do wrzenia. Gotować kluski na parze przez ok. 10 min. Podawać z roztopionym masełkiem lub śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz