środa, 5 marca 2014

Spaghetti w sosie grzybowym


Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu razowego spaghetti
1 pierś z kurczaka
200 g pieczarek
4 łyżki suszonych grzybów leśnych
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
200 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
100 g sera żółtego gouda
tymianek, sól, pieprz



Suszone grzyby zalać 1 szkl. wody i odstawić na ok. 1-2 h. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać drobno. Przysmażyć chwilkę na patelni, dodać posiekanego w kostkę kurczaka i przysmażyć go. Pieczarki umyć, pokroić, dodać na patelnie. Namoczone grzyby odlać- pozostawiając wodę! Grzyby posiekać i dodać do reszty. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Kiedy pieczarki zmiękną, zalać wszystko wodą z grzybów oraz bulionem, gotować chwile na małym ogniu aż większość wody odparuje. Na sam koniec wszystko zagęścić śmietanką, zagotować i dodać starty na grubych oczkach ser.
Między czasie ugotować makaron według opisu z opakowania.
Odcedzony makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...