piątek, 20 grudnia 2013

"kluski z makiem"

Korzystając z okazji świąt pomyślałam o łazankach z makiem, jednak, że danie to jest słodkie i kaloryczne zmieniłam je troszkę używając zamiast robionych łazanek- makaron razowy, dzięki czemu pozostają po zjedzeniu mniejsze wyrzuty sumienia ;)


składniki dla 2-3 osób:
200 g maku 
2 łyżki miodu
3 łyżki orzechów włoskich
ok. 1- 1i1/2 szkl. mleka
3 łyżki płatków migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
3-4 łyżki śmietanki 12%
200 g makaronu razowego świderki

Mak zagotować w mleku. Gotować ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, aż mleko odparuje. Następnie zmielić ugotowany mak dwukrotnie. W garnku rozpuścić miód, dodać mak, posiekane orzechy, płatki migdałów i skórkę z pomarańczy. Gotować na małym ogniu aby mak całkiem zmiękł, na koniec dodać śmietankę, wymieszać.
Ugotować makaron i zmieszać z przygotowaną masą makową.

4 komentarze:

  1. Obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole :) Ale u mnie zawsze z łazankami...jakoś inny makaron mi nie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja tam w święta nie przejmuję się kaloriami i zrobię prawdziwe makiełki.
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłem to danie pierwszy raz w zeszłym roku. W tym koniecznie będzie powtórka bo jest przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. UWIELBIAM :) od dziecinstwa najbardziej wxczekiwana potrawa Wigilijna !!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...