niedziela, 15 grudnia 2013

Barszcz czerwony na naturalnym zakwasie z pasztecikami

...w mojej kuchni pachnie już świętami! Pyszny, naturalny barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie, a do tego drożdżowe paszteciki z kapustą i prawdziwymi grzybami. Sporo roboty, ale dla tego smaku naprawdę warto ;)


 Barszcz czerwony:
Zakwas:
2 buraki
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 kromka razowego chleba

Barszcz:
3 buraki
1 jabłko
1 gruby plaster selera
2 ząbki czosnku
przecedzony przez ściereczkę zakwas
sól, pieprz, cukier
ok. 1-2 łyżki octu

Zakwas: Buraki obrać, pokroić w kostkę. Wkładamy je do litrowego słoika i dodajemy resztę składników, zalać po brzegi przegotowaną, ciepłą wodą. Przykryć folią i odstawić na ok. 3-4 dni (nie trzeba trzymać w lodówce).
Barszcz: Buraki obrać, posiekać w kostkę. Jabłko i selera obrać i pokroić. Czosnek posiekać. Wszystko wsypać do garnka, zalać 4 szkl. wody, dodać ziele i liście. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodać zakwas  i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem według własnych upodobań. Przecedzić i barszcz gotowy!

Paszteciki z kapustą i grzybami: (12 sztuk)
Ciasto:
1 i 1/2 szkl mąki
1 łyżka drożdży
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki tłuszczu

Farsz:
75 dag kwaszonej kapusty
1/2 szkl. suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 łyżka tłuszczu
sól, pieprz

+ kminek do posypania i jajko do smarowania

Grzyby umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić ale nie wyrzucać wywaru, drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać, przysmażyć. Kapustę odcedzić, posiekać, dodać do cebuli. Zalać wywarem z grzybów i mieszać, aż woda odparuje. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem.

Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki, 3 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże zaczną pracować. Zmieszać resztę mąki, jajka, pozostałe mleko, sól i zaczyn z drożdży- wyrobić ciasto. Zostawić na ok. 30 min do wyrośnięcie. Następnie rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku 7 cm, i grubości ok. 5-7 mm.
Na środku każdego kwadratu kłaść kapustę i skleić w rulonik. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem. Piec ok 20 min w temp. 200 stopni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...